Gezondheid van vluchtelingen - Welke balans? Welke follow-up? Welke screening?

Actuality
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Syrië, Kosovo, Afghanistan, Albanië en Irak: samen met de Afrikaanse landen zijn dat de voornaamste landen waar de vluchtelingen die in de Europese Unie verblijven vandaan komen. Deze grote geografische verscheidenheid verklaart waarom het zo moeilijk is om hun gezondheidsproblemen aan te pakken. Bovendien hebben deze problemen ook te maken met de omstandigheden van hun migratie, hun land van herkomst en het land waar ze asiel aanvragen, met het feit of ze illegalen of gewoon asielzoekers zijn en met hun leeftijd. Daarop wees Christine Chomienne (Hôpital St Louis, Parijs) bij de inleiding van de sessie Hematology-in-Focus - Refugees in 2016 - New Hematological Challenges van de EHA. Deze sessie was specifiek gewijd aan de gezondheidsproblemen van vluchtelingen, een bevolkingsgroep die vaak kampt met onderliggende hematologische problemen.

 

Published ahead of print.

Op de schopstoel

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Paracetamol zou exacerbaties uitlokken bij kinderen met astma. Is deze beschuldiging gegrond?

Samen tegen reuma: op 11 september in Aalter

Actuality

Reuma treft meerdere personen op honderd mensen. Soms gaat het over eenvoudig te behandelen klachten. In andere gevallen is de aandoening veel ernstiger met een groot risico op gewrichtsschade en -vervorming, functionele uitval en problemen op het werk. Het is een misvatting die nog heel vaak voorkomt dat reuma enkel oudere personen treft. Artritis ontstaat vaak op jongvolwassen leeftijd, soms zelfs op kinderleeftijd.

Eén dag per week op hun smartphone

Actuality
Anthony Marcou

Drie uur en twaalf minuten per dag – bijna een volledige dag per week dus – zijn 16-30-jarigen bezig met hun smartphone. Dat blijkt uit een enquête van TNS Sofres, die werd uitgevoerd bij 60.500 internetgebruikers uit de hele wereld. Een ultrageconnecteerde generatie of een echte verslaving?

Jongeren en alcohol: een gevaarlijke cocktail

Actuality
Anthony Marcou

Wekelijks worden in België gemiddeld 20 17-jarige jongeren met een alcoholvergiftiging opgenomen op de spoeddienst. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van het Intermutualistisch Agentschap. Het Agentschap dringt aan op de snelle ontwikkeling van een alcoholplan.

Wraak moet men koud eten

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Adolescenten die de kilo’s opstapelen, zullen als volwassene een gepeperde rekening krijgen.