Minirevolutie in de kindergeneeskunde: één enkele dosis van een antibiotische gel om een otitis media te behandelen

Actuality
N.E.

Vorsers van Harvard hebben een hydrogel ontwikkeld op basis van ciprofloxacin, dat langzaam door het trommelvlies diffundeert, voor de behandeling van een acute otitis media.

Onrijpe blaas: ‘ongelukjes’ overdag zijn geen teken van slechte wil

Actuality
Persbericht Laboratoria Takeda Belgium
Axel Feyaerts

Eerst komt zindelijkheid overdag en daarna volgt de nachtelijke zindelijkheid. Dat heeft trouwens niet veel te maken met (potjes)training. Maar wat kunt u doen als het hele proces niet verloopt zoals verwacht? Meer uitleg door dr. Axel Feyaerts.

 

Published ahead of print.

Ongelofelijke Gigondas

Beroep & vrije tijd
Marc Vanhellemont

Een appellatie die we je niet meer hoeven voor te stellen! Deze Cru uit de Vallée du Rhône zit in het relikwieënkastje van de Dentelles de Montmirail, een opmerkelijk landschap door zijn geologie. Aan de voet van dit prachtige decor ligt Domaine Santa Duc verscholen, een van de pareltjes van de appellatie.

Week van de Borstvoeding: stand van zaken in de Franse gemeenschap

Actuality
Emmanuelle Robert 1, Yves Hennequin 2, Béatrice Swinnen 3

[1. Ecole de Santé Publique, Epidémiologie, biostatistiques et recherche clinique, ULB; 2. Neonatologie, Erasmusziekenhuis, ULB; 3. Ecole de Santé Publique, Politiques et Système de santé, santé internationale, ULB]

De Belgische Week van de Borstvoeding vindt plaats tijdens de veertigste week van het jaar, zijnde de eerste week van oktober. Die symbolische keuze herinnert aan de ‘ideale’ duur van een zwangerschap. In dat licht vonden we het interessant om de ‘epidemiologische’ situatie van borstvoeding in de Franse gemeenschap even te schetsen.

Published ahead of print.

Microbioom en mucoviscidose

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Wat is het belang van het microbioom in de neusholten bij jonge kinderen met mucoviscidose?    

Wat is de prognose van een kind dat werd verwekt na bariatrische chirurgie bij de moeder?

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Hoewel de moeders in de studie werden behandeld wegens obesitas en de gevolgen van bariatrische chirurgie, vertoonden hun baby’s bepaalde tekorten die je moet opsporen en volgen. Zo luidt de conclusie van Maxime Gérard en zijn team, de afdeling kindergeneeskunde van de universiteit van Angers.