Maternale vaccinatie: een hulpmiddel voor de gezondheid van de baby

Actuality

Onderzoekers van de Université libre de Bruxelles (ULB) en de Universiteit van Brits Columbia (Canada) identificeerden onlangs prioritaire onderzoeksassen op het gebied van maternale vaccinatie. Dankzij vaccinatie van zwangere vrouwen kan de immuniteit van de baby worden verbeterd en kunnen infecties van bij de geboorte worden voorkomen. De studie in opdracht van de Bill & Melinda Gates Foundation is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Infectious Diseases.

Alcoholisme en sport: kan de ene verslaving (alcoholisme) worden behandeld met een andere (sport)?

Actuality
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Alcohol/lopen, dezelfde strijd? Omdat dezelfde beloningscircuits erbij betrokken zijn, zou sporten een vervanging kunnen zijn voor alcoholverslaving. Maar jammer genoeg niet alleen een vervanging… Ook de euforie van de loper, de runner’s high, is een realiteit waarmee rekening moet worden gehouden. Want die zou een alcoholverslaving net in de hand kunnen werken. Een tweesnijdend zwaard? De mening van prof. Philip Gorwood (Centre de psychiatrie et de neurosciences, Parijs). Prof. Philippe De Witte sprak reeds over mentale weerstand en verslaving tijdens uithoudingssporten in een vorig artikel.

De betrouwbaarheid van diagnostische tests (2)

Actuality
Justine Slomian en prof. Olivier Bruyère (CHU Sart Tilman, ULg)

Diagnostische tests hebben alleen nut als we erop kunnen vertrouwen. De kwaliteit van een diagnostische test wordt gemeten aan de hand van twee parameters: de validiteit en de betrouwbaarheid. De validiteit kwam al aan bod in het vorige nummer. Vandaag hebben we het over de betrouwbaarheid. Wat is precies de betrouwbaarheid van een test? Hoe evalueer je die?

Aanpak van adolescenten in een centrum voor gezinsplanning (dr. Carlier et mw. Mouvet)

Congres
Christophe Barrea

Een centrum voor gezinsplanning is een pluridisciplinaire organisatie voor de medische, maar ook psychologische, sociale en juridische aanpak van patiënten.  

Relationele, affectieve en seksuele opvoeding dragen bij tot een gezond leven (mw. Leva en mw. Malevé)

Congres
Christophe Barrea

Tegenwoordig zijn basis- en secundaire scholen verplicht om relationele, affectieve en seksuele opvoeding te geven. 

Contraceptie bij adolescenten (dr. Jadoul)

Congres
Christophe Barrea

Er bestaat een heel arsenaal aan contraceptiva met wisselende werkzaamheid. Nadat bepaalde contra-indicaties zijn uitgesloten, zal de keuze voor een behandeling worden genomen op basis van de mogelijke bijwerkingen, het comfort van de patiënt en de prijs van het voorbehoedsmiddel.