Week van de Borstvoeding: stand van zaken in de Franse gemeenschap

Actuality
Emmanuelle Robert 1, Yves Hennequin 2, Béatrice Swinnen 3

[1. Ecole de Santé Publique, Epidémiologie, biostatistiques et recherche clinique, ULB; 2. Neonatologie, Erasmusziekenhuis, ULB; 3. Ecole de Santé Publique, Politiques et Système de santé, santé internationale, ULB]

De Belgische Week van de Borstvoeding vindt plaats tijdens de veertigste week van het jaar, zijnde de eerste week van oktober. Die symbolische keuze herinnert aan de ‘ideale’ duur van een zwangerschap. In dat licht vonden we het interessant om de ‘epidemiologische’ situatie van borstvoeding in de Franse gemeenschap even te schetsen.

Published ahead of print.

Onrijpe blaas: ‘ongelukjes’ overdag zijn geen teken van slechte wil

Actuality
Persbericht Laboratoria Takeda Belgium
Axel Feyaerts

Eerst komt zindelijkheid overdag en daarna volgt de nachtelijke zindelijkheid. Dat heeft trouwens niet veel te maken met (potjes)training. Maar wat kunt u doen als het hele proces niet verloopt zoals verwacht? Meer uitleg door dr. Axel Feyaerts.

 

Published ahead of print.

Microbioom en mucoviscidose

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Wat is het belang van het microbioom in de neusholten bij jonge kinderen met mucoviscidose?    

Wat is de prognose van een kind dat werd verwekt na bariatrische chirurgie bij de moeder?

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Hoewel de moeders in de studie werden behandeld wegens obesitas en de gevolgen van bariatrische chirurgie, vertoonden hun baby’s bepaalde tekorten die je moet opsporen en volgen. Zo luidt de conclusie van Maxime Gérard en zijn team, de afdeling kindergeneeskunde van de universiteit van Angers.

Irisine: een nieuwe marker van het polycysteusovariumsyndroom?

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Het polycysteusovariumsyndroom is niet zeldzaam; 12% van de vrouwen lijdt eraan. Het syndroom veroorzaakt meestal onregelmatige cycli, anovulatie, vruchtbaarheidsstoornissen en hyperandrogenisme. Die afwijkingen zie je echter ook vaak tijdens de adolescentie, zonder dat er sprake is van het polycysteusovariumsyndroom.

Stress bij de moeder en levensverwachting van het kind: de les van de Franse soldaten uit WO I

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Als je zonder vader wordt geboren of je vader zeer vroeg in je kinderjaren sterft, daalt de levensverwachting op volwassen leeftijd met gemiddeld 1,1 jaar. “Dat wijst erop dat stress bij de moeder een belangrijk element is voor de prognose van het kind”, onderstreepte Nicolas Todd (INSERM, Hôpital du Kremin-Bicêtre) op de 55e jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Paediatric Endocrinology.